WELKOM OP ONZE NIEUWS-PAGINA !

Hier verzamelen wij een aantal weetjes en nieuwtjes over Peperbus vzw, haar activiteiten en projecten.

Ook zetten we regelmatig mensen of groepen in de kijker die rechtstreeks of langs een omweggetje iets met Peperbus te maken hebben.
De pagina wordt regelmatig vernieuwd.

Kom dus af en toe eens kijken.


1 oktober 2017 - TINE VAN POPPEL

.
KEMPART 2017 Kunstroute in en rond Turnhout Schitterende wandtapijten!


Textielkunstenaar Tine Van Poppel haalt de inspiratie voor haar textielkunst voornamelijk uit de natuur.Ze herleidt diverse impressies tot abstracte vormen. Met oog voor zowel het complete landschap als voor het detail van het blad tot de nerf, geeft ze nieuw leven aan emotie, bewondering en verwondering. Haar werk ademt in een buitengewoon rustige sfeer, die tot stand komt met vloeiende zachte lijnen en perfecte vormen.
Haar werk wordt gekleurd met een eigentijds palet waarin het natuurlijke van de tint overheerst en waarbij textuur een vooraanstaande rol speelt. Ze schrikt er niet voor terug om te experimenteren met grondstoffen, technieken of complementaire kunstvormen, gaande van het ‘gewone’ wandtapijt tot aanzetten naar installatiekunst. Tine durft ook combineren. Weven of vilten worden soms verrassend geconfronteerd met de eigenheid van keramische elementen, hout, ijzer of riet,… ‘Weven’ doet ze zonder getouw. Het eeuwenoude ‘weefraam’ is haar instrument. Deze primitieve techniek verschaft haar mogelijkheden om zich meer dan opvallend te uiten.
Tine Van Poppel behaalde de hogere- en de specialisatiegraad monumentale kunsten aan de kunstacademie Turnhout. Ze volgde diverse masterklassen bij zeer gerenommeerde textielkunstenaars in gans Europa.
Het werk van TINE VAN POPPEL zal te zien zijn op KempArt locatie nr 7 (Campus Blairon 650 2300 Turnhout) op zaterdag 7 en 14 oktober 2017 van 13 tot 18u en op zondag 8 en 15 oktober 2017 van 10 tot 18 u.
Iedereen van harte welkom !!
1 oktober 2017 - KEMPART Kunstroute in en rond Turnhout

KRIS FLAMENG
Poëzie en foto's.


Naast zijn pedagogisch werk is 'het woord' voor Kris enorm belangrijk geworden. Zijn twee dichtbundels 'Laat Licht' en 'Nieuwe Nevels' zijn voorbeelden van duidelijke, eerlijke en eenvoudige moderne poëzie. Onlangs kwam er iets nieuws op zijn pad. Een andere manier van kijken.
Alles wat je ziet, hoort of voelt, doet iets met je. Deze impulsen geven je voer om over na te denken, van te genieten, over te dromen, te koesteren, te verafschuwen,… Enkel oog of oor, gesteund door een reeks ouder wordende zintuigen, volstaan dikwijls niet om elke impressie permanent te bewaren. Dan schrijf je,... noteer je in kleine korte eenvoudige zinnen wat er in je omgaat, geef je je mening, vertel je wat je voelt.
Soms is schrijven niet genoeg.
Dan is het goed om je te wapenen met een nieuwe vriend: een fototoestel. Geen gesofistikeerd of waardevol apparaat met een arsenaal aan lenzen en scherpstellingen. Dit zou eerder een nieuwe kwelling zijn wanneer je technische kwaliteiten niet helemaal tot aan de hoogste boom reiken.
Voor Kris volstaat een compact camera van zes op negen of een nu al voorbijgestreefde smartphone.
Je kijkt helemaal anders! Soms grootser en wijder, dan meer in detail. Je ziet dingen die je anders zou voorbijlopen, zou vergeten.
Het werk van KRIS FLAMENG zal te zien zijn op KempArt locatie nr 1 (Theobaldus Kunsthuis Kon. Elisabethlei 2 2300 Turnhout) op zaterdag 7 en 14 oktober 2017 van 13 tot 18u en op zondag 8 en 15 oktober 2017 van 10 tot 18 u.
Iedereen van harte welkom !!
1 oktober 2017 - KEMPART

Kunst in en rond Turnhout
26 locaties, meer dan 40 kunstenaars


Veel mensen zien naar dingen maar 'kijken' niet echt. Schoonheid die rondom ons zwerft verstopt zich dikwijls op zeer onverwachte plaatsen. Omdat een hectische wereld ons opslorpt hebben we niet altijd de mogelijkheid of de tijd om onze aandacht op de juiste manier te kanaliseren zodat we mooie dingen opmerken en er van kunnen genieten.
Kunstenaars kijken anders. Dingen die de meesten onder ons gewoon voorbijlopen, zijn voor een kunstenaar heel dikwijls de juiste bron voor de ideale inspiratie. Van daaruit filteren ze dan de exacte idee om dat ene schilderij, dat specifieke beeldhouwwerk of die passende assemblage te maken waarin hij of zij, door toedoen van het nodige vakmanschap, de buitengewone emotie weet te vertolken, die bij het 'kijken naar' tot leven kwam.
KempArt kijkt naar kunst.
De kunstroute geeft zijn bezoekers de gelegenheid, de tijd en het juiste kader om te ontdekken wat kunstenaars bezielt, hoe ze dingen bedenken, verbeelden of verwoorden. Hoe de wereld hen aanzet om via beelden te vertolken wat ze denken en voelen.
Je kunt de kunstroute KempArt bewonderen op 26 locaties in en rond Turnhout op zaterdag 7 en 14 oktober 2017 van 13 tot 18u en op zondag 8 en 15 oktober 2017 van 10 tot 18 u.
Voor meer info: vzw DE SCHERF www.descherf.be, www.kempart.be of www.peperbusvzw.be.
Iedereen van harte welkom!!
1 oktober 2017 - ACHTER DE VLINDERSTRUIK

Monoloog van KRIS FLAMENG gespeeld door ROGER WIJNEN
Daverend succes in De Djoelen!


Na het succes in Antwerpen en in Mechelen waren we er zeker van dat deze productie nog een serieuze staart zou krijgen!!
Op 26 mei werd het stuk opgevoerd in DE DJOELEN. Voor het project LETTERS werd er een samenwerking opgezet tussen Peperbus, de Bib en de Cultuurraad. Dit resulteerde in dit prachtige iniciatief.
Achter de vlinderstruik, de levendige monoloog over een oude man, alleen met zijn verwarde gedachten, geschreven door Kris Flameng, werd weer eens op superieure wijze gespeeld door Roger Wijnen. De regie van Catrien Hermans kwam ook hier weer bijzonder goed tot zijn recht.
Achter de Vlinderstruik verdient het om een ereplaats te krijgen op heel wat podia in Vlaanderen en Nederland.
Het enige nadeel is dat het geen 'volks' stuk is met grove humor, of dat gespeeld wordt door een bekende (soap)acteur. Nee dit is véél meer kunst, véél meer emotie en véél meer vakmanschap.
Spijtig genoeg niet altijd een garantie voor succes bij het grote publiek!
1 oktober 2017 - VERTEL MIJ EENS EEN LIEDJE

Pedagogisch boek van KRIS FLAMENG
PRACHTIG.


Het muzische pad dat hij bewandelt is deze keer niet zo voor de hand liggend.
In 'Vertel mij eens een liedje' staat TAAL centraal.
Hij bekijkt dit boek eens te meer als een groot bronnenboek. Een expositie van ideeën en activiteiten waaruit begeleiders naar eigen goesting en eigen noodzaak kunnen kiezen.
De doelgroep wordt eens te meer zeer uitgebreid. In verband met onderwijs komen kleuterschool en lagere school volledig aan bod, maar ook de eerste graad van het secundair zal zijn gading vinden. Uiteraard is het buitengewoon onderwijs doorheen het geheel verweven. Voor jeudateliers, jeugdbeweging en naschoolse opvang zal dit boek ongetwijfeld weer een topper worden.
We gaan muzisch werken MET taal, VANUIT taal en AAN taal.
Het boek vertrekt vanuit verhalen, gedichten, kunstwerken en liedjes.
Er werd uiteraard ook weer een audio-cd bij gemaakt. Peperbus kreeg opnieuw de opdracht om te helpen dit project muzikaal vorm te geven.
Aan zangeressen Bieke Deckx en Leen Brusselaers werd gevraagd om de stembanden de smeren, zodat de nieuwe muzische klanken die de auteur bedacht, optimaal tot hun recht konden komen.En of dat gelukt is? Luister zelf maar!
Het streefdoel was dat het het boek na de zomer in alle winkels zou zijn...na een oponthoud is men er uiteindelijk dan toch in geslaagd om het boek vandaag op de boekenbeurs te introduceren.
Uitgeverij Pelckmans, de Vlaamse marktleider in educatieve uitgaven, heeft een prachtig boek afgeleverd. Prima geïllustreerd door niemand minder dan Andrea Kruis (Jip & Janneke) en voorzien van prachtig fotomateriaal.
Ook de cd waaraan Peperbus keihard werkte klinkt formidabel.
'Vertel mij eens een liedje' is zeker een uitgave waar onderwijsmensen in Vlaanderen en Nedeland zeer veel ideeën en inspiratie zullen kunnen putten en waar jongeren bijzonder veel plezier zullen hebben én op een muzische manier heel veel mee zullen leren.
Het boek is vanaf heden in alle boekhandels te verkrijgen. Het kost 29,50€ en telt zo maar even 252 bladzijden creatief leerplezier.
VERTEL MIJ EENS EEN LIEDJE, auteur KRIS FLAMENG, uitgegeven bij Abimo/Pelckmans, ISBN 9789462342569.
1 oktober 2017 - ANNICK D'HONDT

Calligrafie van de bovenste plank
KempArt lokatie 1


Meer dan 30 jaar geleden kreeg Annick de 'kalligrafiemicrobe' te pakken.
Sedertdien tracht ze, na het volgen van cursussen bij kalligrafen uit binnen- en buitenland, de enorm boeiende en creatieve kalligrafiewereld meer en dieper te ontdekken.
De opgedane kennis geef ze sedert een 8-tal jaren met veel plezier door aan gepassioneerde cursisten.
Ook het werk van ANNICK D'HONDT zal te zien zijn op KempArt locatie nr 1 (Theobaldus Kunsthuis Kon. Elisabethlei 2 2300 Turnhout) op zaterdag 7 en 14 oktober 2017 van 13 tot 18u en op zondag 8 en 15 oktober 2017 van 10 tot 18 u.

1 oktober 2017 - TINE VAN POPPEL

Nieuw Website!
www.tinevanpoppel.be


Op deze site (www.peperbusvzw.be) kan je bij de rubriek ‘beeldend werk’ een beperkte info en foto's van werken vinden van enkele kunstenaars.
Het is onze bedoeling om voor ieder van hen ook een eigen website te voorzien. Tine Van Poppel was onlangs aan de beurt met de presentatie van haar mooie, eenvoudige en eigenwijze webiste.
Vanuit ‘Home’, waar een gedicht over textielkunst je aandacht trekt, kan je naar ‘Bio’. Dit staat voor een beknopte biografie die je duidelijk alle info over de kunstenares verschaft, zonder dat je meerdere bladzijden moet lezen. Bij de knop ‘Galerij’ krijg je een overzicht van enkele werken. Deze foto's kan je ook nog in detail bekijken. ‘Expo’ geeft je een overzicht van de voorbije en geplande tentoonstellingen. Bij ‘Contact’ worden naast een foto van de kunstenares alle nodige gegevens doorgegeven die nodig zijn om Tine te bereiken.
Deze website die uitmunt door eenvoud en soberheid sluit volledig aan bij de persoon en het werk van Tine Van Poppel.
Bezoek daarom spoedig www.tinevanpoppel.be
1 oktober 2017 - REINAART

Musical van Kris Flameng
Ook in boekvorm!


Na diverse succesvolle opvoeringen van de musical Reinaart in Vlaanderen en Nederland verschijnt het ganse script in boekvorm. Keurig samengesteld door Auteursbureau Almo i.s.m. Peperbus werd dit een bundel waarin zowel het script als het songboek zijn vervat. Vanuit het oorspronkelijke Reinaertverhaal en de eigentijdse en eigenzinnige bewerking van de auteur worden karakters en personages uitgediepd, scénes geplaatst en aanwijzingen voor regie gegeven.
Dan volgt het volledige script. De dialogen zijn geschreven in onregelmatig rijm. Boven elke scéne worden de spelende acteurs benoemd en de liedjesteksten in zijn geheel weergegeven, dit omdat het verhaal blijft evolueren tijdens de liedjes.
In het tweee deel ondekken we alle muzikale gegevens en de zangpartituren. Er wordt eveneens verwezen naar de mogelijkheid om de opnames van de orkestbewerkingen of de voorgezongen liedjes bij te bestellen.
Een zeer bruikbare uitgave voor wie met deze muscal aan de slag wil, maar zeker ook voor de gewone geïteresseerde lezer.
Het boek 'REINAART' is 'on demand' verkrijgbaar bij www.shopmybook.com.
Zoek gewoon op Kris Flameng. Kostprijs 22€. Gratis verzending.

naar de top van de pagina
mail ons op: infobus@peperbusvzw.be