WELKOM OP ONZE NIEUWS-PAGINA !

Hier verzamelen wij een aantal weetjes en nieuwtjes over Peperbus vzw, haar activiteiten en projecten.

Ook zetten we regelmatig mensen of groepen in de kijker die rechtstreeks of langs een omweggetje iets met Peperbus te maken hebben.
De pagina wordt regelmatig vernieuwd.

Kom dus af en toe eens kijken.


1 november 2018 - GIN-TONIC & DROGE WORST

Roman van Kris Flameng .
Wat lezers schreven! Prima reviews.


De roman van KRIS FLAMENG kreeg tot nu toe zowel in de pers als op de website van Boekscout.nl zeer goede commentaren.
Graag geven wij hier een overzicht van de beoordelingen.
Gazet van Antwerpen|Kunstdiefstal uit tuin van ‘t Hofke inspiratie voor geslaagd thrillerdebuut.
Eindhoven Rondom |Goed geschreven boek dat spanning weet op te bouwen en te bewaren. We krijgen een toch wel vreemde kijk op de relatie tussen kunst en de criminele wereld. Met mooie beschrijvingen, leuke‘Vlaamse’ dialogen en goed getypeerde personages krijgt de lezer zin om het verhaal tot aan het eind te volgen.
Tine Hendrix |Prachtig geschreven boek. Zeer plastische beschrijvingen van situaties en personen. Heel boeiend verhaal waarin alle aspecten van de moderne samenleving aan bod komen. De schrijver geeft ons verrassende kijk op de kunstwereld en op de meestal onbekende relatie met de criminele wereld. Zeer goed boek!
Jan De Bie | Ik heb ooit ongeveer hetzelfde meegemaakt. Een van mijn kunstwerken werd gestolen in de buurt van Breda. Dit werd nooit teruggevonden. Ik lees in dit leuke boek een hele boel dingen die ik wel vermoedde maar niet heb durven uitspreken. Eindelijk heeft iemand de moed om al deze vermoedens in een fictief verhaal te verzamelen. Het boek leest als een trein. Is goed geschreven en is nog spannend ook.
Ann Keulen | Waardering: Wat prettig om een boek van een ex-collega aangeboden te krijgen. We zijn allemaal fan van je muzische werken, maar een roman... een verrassing dus! Beste Kris, Met subliem gekozen woorden beschrijf je heel gewone dingen. Amusant en lief geef je jezelf een cruciale rol in het verhaal. Je speelt met zinnen die je draait en keert van poëtische beschrijving of simpele info naar spanning, verrassing en humor. De overige personages,waarvan je er slechts enkele uitdiept, worden de instrumenten in een verhaal dat zich regelmatig verplaatst. Niet altijd gemakkelijk om volgen maar eenvoudig en vanzelfsprekend laat je de deelverhalen in elkaar smelten tot het onverwachte. Goed geschreven boek, heel leuk om te lezen. Proficiat Kris.
Lieve | Goed boek. Boeiend verhaal. Prima geschreven.
Ilse De Voninck | Ik heb dit boek heel graag gelezen. Een pure roman zonder seks, en uitzonderlijk wapengeweld. Ook het onderwerp is zeer boeiend en origineel te noemen. De auteur heeft een uitstekende schrijfstijl en draait het verhaal zo in mekaar dat je je van meet afaan afvraagt waar het naartoe moet.
Marc Moorthamer | Beste Kris, Ik heb met veel plezier en grote bewondering je romandebuut gelezen. Zeer herkenbaar, zo levensecht en nog buitengewoon spannend ook. Ik wist dat je een 'Krak' was. Ik heb je altijd fantastisch gevonden als musicus en vind je pedagogisch werk bijzonder knap maar....dit overtreft werkelijk alles. Een dikke proficiat! We kijken nu al uit naar het vervolg!
Erica Van Loon | Gin-tonic & droge worst was buitengewoon goed gezelschap tijdens onze vakantie. Leuk geschreven, met een verhaal dat je vanaf de eerste bladzijde boeit. Een aanrader voor iedereen. Zelfs mijn man en mijn dochter vonden het prima.
1 november 2018 - EINDHOVEN RONOM

GIN-TONIC & DROGE WORST
Nieuwe roman van Kris Flameng.


De Vlaming Kris Flameng, die in Oud-Turnhout woont, is al aan zijn tiende boek toe.
Na zeven pedagogische werken ten dienste van het onderwijs in Vlaamse en Nederlandse scholen en twee gedichtenbundels verscheen zijn eerste ‘verhaal’.
Het werd een stevige roman van 236 blad met de verfrissende titel: ’Gin-tonic & droge worst’.
Kris schrijft over een naar waarheid gebeurde kunstroof in zijn gemeente. Hieruit spint hij een verhaal over een zeer aparte criminele branche die zich internationaal manifesteert.
Niet al te bekende kunstvoorwerpen worden gestolen, om ze daarna van alle insignes te ontdoen of deze te veranderen. Het verhaal speelt deels in het Belgische Masthout en deels in Amsterdam.
Kundig knutselt Flameng met diverse wendingen waarin hij zelf als getuige optreedt.
Een Oost-Europese schoonheid van rond de veertig vroeg me of nummer vier, aan de overkant, nog te huur was.
Een paar dagen later brachten snelle mannen enkele spullen, maar de woning bleef gewoon leeg. De eigenaar maakte zich zorgen. De huur werd maandelijks correct betaald, maar het huis werd niet bewoond.
Tijdens een kunstproject werd een beeld gestolen.
Na een periode van hevige regenval moest de kelder van nummer vier leeggemaakt worden. De ontdekking die ik deed zorgde voor wantrouwen, ongeloof en intrige.
Kadèr, een jonge Antwerpse moslima liep van huis weg omwille van haar radicaliserende broer. Ze belandde in een kleine galerij in hartje Amsterdam.
Werd zij ongewild meegesleurd in dit opwindend verhaal over leugens, diefstal, manipulatie en chantage… Welke was haar rol?
Toen kunst en criminaliteit elkaar tegenkwamen.
Goed geschreven boek dat spanning weet op te bouwen en te bewaren. We krijgen een toch wel vreemde kijk op de relatie tussen kunst en de criminele wereld.
Met mooie beschrijvingen, leuke ‘Vlaamse’ dialogen en goed getypeerde personages krijgt de lezer zin om het verhaal tot aan het eind te volgen.
Een prachtig eindejaarsgeschenk?
1 oktober 2018 - POËZIE IN BEELD

Kris Flameng
POËZIE EN FOTOGRAFIE.


Naast zijn pedagogisch werk is 'het woord' voor Kris enorm belangrijk geworden. Zijn twee dichtbundels 'Laat Licht' en 'Nieuwe Nevels' zijn voorbeelden van duidelijke, eerlijke en eenvoudige moderne poëzie. Onlangs kwam er iets nieuws op zijn pad. Een andere manier van kijken.
Alles wat je ziet, hoort of voelt, doet iets met je. Deze impulsen geven je voer om over na te denken, van te genieten, over te dromen, te koesteren, te verafschuwen,… Enkel oog of oor, gesteund door een reeks ouder wordende zintuigen, volstaan dikwijls niet om elke impressie permanent te bewaren. Dan schrijf je,... noteer je in kleine korte eenvoudige zinnen wat er in je omgaat, geef je je mening, vertel je wat je voelt.
Soms is schrijven niet genoeg.
Dan is het goed om je te wapenen met een nieuwe vriend: een fototoestel. Geen gesofistikeerd of waardevol apparaat met een arsenaal aan lenzen en scherpstellingen. Dit zou eerder een nieuwe kwelling zijn wanneer je technische kwaliteiten niet helemaal tot aan de hoogste boom reiken.
Voor Kris volstaat een compact camera van zes op negen of een nu al voorbijgestreefde smartphone.
Je kijkt helemaal anders! Soms grootser en wijder, dan meer in detail. Je ziet dingen die je anders zou voorbijlopen, zou vergeten.
Een prachtig eindejaarsgeschenk?
1 oktober 2018 - ACHTER DE VLINDERSTRUIK

Monoloog van KRIS FLAMENG gespeeld door ROGER WIJNEN
Daverend succes in De Djoelen!


Na het succes in Antwerpen en in Mechelen waren we er zeker van dat deze productie nog een serieuze staart zou krijgen!!
Op 26 mei werd het stuk opgevoerd in DE DJOELEN. Voor het project LETTERS werd er een samenwerking opgezet tussen Peperbus, de Bib en de Cultuurraad. Dit resulteerde in dit prachtige iniciatief.
Achter de vlinderstruik, de levendige monoloog over een oude man, alleen met zijn verwarde gedachten, geschreven door Kris Flameng, werd weer eens op superieure wijze gespeeld door Roger Wijnen. De regie van Catrien Hermans kwam ook hier weer bijzonder goed tot zijn recht.
Achter de Vlinderstruik verdient het om een ereplaats te krijgen op heel wat podia in Vlaanderen en Nederland.
Het enige nadeel is dat het geen 'volks' stuk is met grove humor, of dat gespeeld wordt door een bekende (soap)acteur. Nee dit is véél meer kunst, véél meer emotie en véél meer vakmanschap.
Spijtig genoeg niet altijd een garantie voor succes bij het grote publiek!
1 oktober 2018 - VERTEL MIJ EENS EEN LIEDJE

Pedagogisch boek van KRIS FLAMENG
PRACHTIG.


Het muzische pad dat hij bewandelt is deze keer niet zo voor de hand liggend.
In 'Vertel mij eens een liedje' staat TAAL centraal.
Hij bekijkt dit boek eens te meer als een groot bronnenboek. Een expositie van ideeën en activiteiten waaruit begeleiders naar eigen goesting en eigen noodzaak kunnen kiezen.
De doelgroep wordt eens te meer zeer uitgebreid. In verband met onderwijs komen kleuterschool en lagere school volledig aan bod, maar ook de eerste graad van het secundair zal zijn gading vinden. Uiteraard is het buitengewoon onderwijs doorheen het geheel verweven. Voor jeudateliers, jeugdbeweging en naschoolse opvang zal dit boek ongetwijfeld weer een topper worden.
We gaan muzisch werken MET taal, VANUIT taal en AAN taal.
Het boek vertrekt vanuit verhalen, gedichten, kunstwerken en liedjes.
Er werd uiteraard ook weer een audio-cd bij gemaakt. Peperbus kreeg opnieuw de opdracht om te helpen dit project muzikaal vorm te geven.
Aan zangeressen Bieke Deckx en Leen Brusselaers werd gevraagd om de stembanden de smeren, zodat de nieuwe muzische klanken die de auteur bedacht, optimaal tot hun recht konden komen.En of dat gelukt is? Luister zelf maar!
Het streefdoel was dat het het boek na de zomer in alle winkels zou zijn...na een oponthoud is men er uiteindelijk dan toch in geslaagd om het boek vandaag op de boekenbeurs te introduceren.
Uitgeverij Pelckmans, de Vlaamse marktleider in educatieve uitgaven, heeft een prachtig boek afgeleverd. Prima geïllustreerd door niemand minder dan Andrea Kruis (Jip & Janneke) en voorzien van prachtig fotomateriaal.
Ook de cd waaraan Peperbus keihard werkte klinkt formidabel.
'Vertel mij eens een liedje' is zeker een uitgave waar onderwijsmensen in Vlaanderen en Nedeland zeer veel ideeën en inspiratie zullen kunnen putten en waar jongeren bijzonder veel plezier zullen hebben én op een muzische manier heel veel mee zullen leren.
Het boek is vanaf heden in alle boekhandels te verkrijgen. Het kost 29,50€ en telt zo maar even 252 bladzijden creatief leerplezier.
VERTEL MIJ EENS EEN LIEDJE, auteur KRIS FLAMENG, uitgegeven bij Abimo/Pelckmans, ISBN 9789462342569.
1 oktober 2018 - ANNICK D'HONDT

Calligrafie van de bovenste plank
KempArt lokatie 1


Meer dan 30 jaar geleden kreeg Annick de 'kalligrafiemicrobe' te pakken.
Sedertdien tracht ze, na het volgen van cursussen bij kalligrafen uit binnen- en buitenland, de enorm boeiende en creatieve kalligrafiewereld meer en dieper te ontdekken.
De opgedane kennis geef ze sedert een 8-tal jaren met veel plezier door aan gepassioneerde cursisten.
Ook het werk van ANNICK D'HONDT zal te zien zijn op KempArt locatie nr 1 (Theobaldus Kunsthuis Kon. Elisabethlei 2 2300 Turnhout) op zaterdag 7 en 14 oktober 2017 van 13 tot 18u en op zondag 8 en 15 oktober 2017 van 10 tot 18 u.

1 oktober 2018 - TINE VAN POPPEL

Nieuw Website!
www.tinevanpoppel.be


Op deze site (www.peperbusvzw.be) kan je bij de rubriek ‘beeldend werk’ een beperkte info en foto's van werken vinden van enkele kunstenaars.
Het is onze bedoeling om voor ieder van hen ook een eigen website te voorzien. Tine Van Poppel was onlangs aan de beurt met de presentatie van haar mooie, eenvoudige en eigenwijze webiste.
Vanuit ‘Home’, waar een gedicht over textielkunst je aandacht trekt, kan je naar ‘Bio’. Dit staat voor een beknopte biografie die je duidelijk alle info over de kunstenares verschaft, zonder dat je meerdere bladzijden moet lezen. Bij de knop ‘Galerij’ krijg je een overzicht van enkele werken. Deze foto's kan je ook nog in detail bekijken. ‘Expo’ geeft je een overzicht van de voorbije en geplande tentoonstellingen. Bij ‘Contact’ worden naast een foto van de kunstenares alle nodige gegevens doorgegeven die nodig zijn om Tine te bereiken.
Deze website die uitmunt door eenvoud en soberheid sluit volledig aan bij de persoon en het werk van Tine Van Poppel.
Bezoek daarom spoedig www.tinevanpoppel.be
1 oktober 2018 - REINAART

Musical van Kris Flameng
Ook in boekvorm!


Na diverse succesvolle opvoeringen van de musical Reinaart in Vlaanderen en Nederland verschijnt het ganse script in boekvorm. Keurig samengesteld door Auteursbureau Almo i.s.m. Peperbus werd dit een bundel waarin zowel het script als het songboek zijn vervat. Vanuit het oorspronkelijke Reinaertverhaal en de eigentijdse en eigenzinnige bewerking van de auteur worden karakters en personages uitgediepd, scénes geplaatst en aanwijzingen voor regie gegeven.
Dan volgt het volledige script. De dialogen zijn geschreven in onregelmatig rijm. Boven elke scéne worden de spelende acteurs benoemd en de liedjesteksten in zijn geheel weergegeven, dit omdat het verhaal blijft evolueren tijdens de liedjes.
In het tweee deel ondekken we alle muzikale gegevens en de zangpartituren. Er wordt eveneens verwezen naar de mogelijkheid om de opnames van de orkestbewerkingen of de voorgezongen liedjes bij te bestellen.
Een zeer bruikbare uitgave voor wie met deze muscal aan de slag wil, maar zeker ook voor de gewone geïteresseerde lezer.
Het boek 'REINAART' is 'on demand' verkrijgbaar bij www.shopmybook.com.
Zoek gewoon op Kris Flameng. Kostprijs 22€. Gratis verzending.

naar de top van de pagina
mail ons op: infobus@peperbusvzw.be