WELKOM OP ONZE NIEUWS-PAGINA !

Hier verzamelen wij een aantal weetjes en nieuwtjes over Peperbus vzw, haar activiteiten en projecten.

Ook zetten we regelmatig mensen of groepen in de kijker die rechtstreeks of langs een omweggetje iets met Peperbus te maken hebben.
De pagina wordt regelmatig vernieuwd.

Kom dus af en toe eens kijken.


1 mei 2018 - GIN-TONIC & DROGE WORST

Wanneer kunst en criminaliteit elkaar tegenkomen
Nu overal te koop!


De langverwachte eerste roman van Kris Flameng is er. Het werd een prachtig boek, met een schitterende cover. Het leest als een trein en is bijzonder boeiend.
Een Oost-Europese schoonheid van rond de veertig vroeg me of nummer vier, aan de overkant, nog te huur was. Een paar dagen later brachten snelle mannen enkele spullen, maar de woning bleef gewoon leeg. De eigenaar maakte zich zorgen. De huur werd maandelijks correct betaald maar het huis werd niet bewoond. Tijdens een kunstproject werd een beeld gestolen. Na een periode van hevige regenval moest de kelder van nummer vier leeggemaakt worden. De ontdekking die ik deed zorgde voor wantrouwen, ongeloof en intrige. Kadèr, een jonge Antwerpse moslima liep van huis weg omwille van haar radicaliserende broer. Ze belandde in een kleine galerij in hartje Amsterdam. Werd zij ongewild meegesleurd in dit opwindend verhaal over leugens, diefstal, manipulatie en chantage… Welke was haar rol?
Toen kunst en criminaliteit elkaar tegenkwamen.
Het boek is te bestellen in alle Belgische en Nederlandse boekhandels.
In de webwinkel van boekscout.nl
Bij bol.com
Zoek op de titel of op ISBN 978-94-022-4492-2
1 mei 2018 - Roman van Kris Flameng

Diefstal in het Hofke Van Chantraine was inspiratie voor
Gin-tonic & droge worst!


Tijdens de nacht voor het afsluiten van het project ‘Letters’ in het Hofke van Chantraine in Oud-Turnhout (mei 2016), waar een 50-tal kunstenaars rond dit thema werkten, werd een prachtig beeld gestolen. Het was een werk van Hildegarde Mattheusen geïnspireerd op één van de gedichten van Kris Falmeng.
Zowel pers als TV hebben hier destijds aandacht aan besteed.
Het beeld is nog steeds spoorloos. De politie dacht aanvankelijk aan een vandalenstreek, maar een paar maanden later las de auteur een artikel op het internet waarin beschreven stond dat er in Perwez (Waals Brabant) op een bijna identieke manier een kunstwerk was verdwenen. Ook dit werd nog steeds niet teruggevonden. Hij besloot om een en ander verder te onderzoeken en begreep dat er de voorbije jaren ook in Nederland en in Duitsland gelijkaardige diefstallen gepleegd werden.
Dit alles gaf hem het nodige voer om een nieuw verhaal te construeren.
Geïnspireerd door de realiteit heeft zijn fantasie de vrije loop gekregen.
Het resultaat werd een boek van 236 blz. op A5 formaat, dat werd uitgegeven door de Nederlandse uitgeverij Boekscout. Het is in elke Nederlandse en Belgische boekenwinkel te bestellen of in de webwinkels van Boekscout.nl en van Bol.com
1 mei 2018 - TINE VAN POPPEL

Op onlinekunstenaars.nl
Een permanente online tentoonstelling van haar werken.


Vanaf nu is het mogelijk om een deel van de wandtapijten van TINE VAN POPPEL te bewonderen op de site www.onlinekunstenaars.nl.
De website onlinekunstenaars.nl stelt zich tot doel kunstenaars en kunstliefhebbers met elkaar in contact te brengen. Dat doet zij door kunstenaars de mogelijkheid te bieden om een eigen 'online tentoonstelling' op te zetten en om kunstliefhebbers op een toegankelijke manier hierin rond te leiden op zoek naar hun voorkeur. Op deze manier heeft een kunstenaar heel de wereld als doelgroep en niet alleen de bezoeker van zijn tentoonstelling of atelier.
Kunstliefhebbers krijgen een goed gedocumenteerd overzicht van hedendaagse kunstwerken. Zij kunnen door allerlei keuzemogelijkheden makkelijk het kunstwerk vinden dat zij bewonderen. Er is zelfs een mogelijkheid tot kopen. Bij elk kunstwerk werd een aanwijzing van formaat en prijsklasse vermeld. Via de site kunnen kunstliefhebbers ook heel gemakkelijk in contact komen met de kunstenaars. Alles werkt heel eenvoudig. Je gaat naar de site, vervolgens naar kunstenaars en je vult de naam in van de kunstenaar die je zoekt. Klik daarna op de foto. Veel plezier! ‘Onlinekunstenaars’ is ook een heel vlotte en bruikbare app voor op je smartphone.
1 mei 2018 - LAAT LICHT

De eerste gedichtenbundel van Kris Flameng
Volledig uitverkocht!


Is dit nu goed of slecht nieuws? De gedichtenbundel LAAT LICHT van Kris Flameng is helemaal uitverkocht.
De uitgeverij Poëma ziet het niet zitten om een volgende druk aan te bieden omdat de eerste oplage al vrij groot was. De uitgever gelooft er niet in dat dit boek nog meer kan bereiken dan wat het al deed, maar… Er werd wel onmiddellijk de vraag gesteld of een derde bundel mogelijk was.
De auteur is hier nog vrij voorzichtig in. Hij was de voorbije maanden vrij intens bezig met het schrijven van een roman, zodat de gedichtenproductie daar wel onder geleden heeft. Maar nu de roman ondertussen klaar is en er aan een uitgever gedacht wordt, kan de focus wel terug op poëzie ingesteld worden. Afwachten dus.
1 mei 2018 - KRIS FLAMENG

Op onlinekunstenaars.nl
Een permanente tentoonstelling van zijn gedichten.


Naast het werk van Tine laat ook KRIS FLAMENG zijn gedichten bij eigen foto’s zien op de site www.onlinekunstenaars.nl.
Zoals bij elk kunstwerk dat op deze site staat kan je lezen welke de inspiratie van de artiest was om dit werk te maken. Zo ontdekken wij bij Kris heel wat bijzonderheden over redenen en omstandigheden waarin hij de gedichten en de daarbij horende foto’s maakte.
Kris vertelt op de site ook waarom hij sommige van zijn gedichten aanbiedt op een foto.
'Soms is schrijven niet genoeg. Dan is het goed om je te wapenen met een nieuwe vriend: een fototoestel. Geen gesofistikeerd of waardevol apparaat met een arsenaal aan lenzen en scherpstellingen. Dit zou eerder een nieuwe kwelling zijn wanneer je technische kwaliteiten niet helemaal tot aan de hoogste boom reiken. Voor mij volstaat een compactcamera van zes op negen of een nu al voorbijgestreefde smartphone. Je kijkt helemaal anders! Soms grootser en wijder, dan weer meer in detail.Het fijne aan moderne fotografie is dat je al je gecapteerde impressies op je computer kunt bewerken tot: BEELDEN DIE BIJ WOORDEN HOREN.
Iedereen van harte welkom op de site!
1 mei 2018 - ANNICK D'HONDT

Calligrafie van de bovenste plank
Zeker de moeite waard!


Meer dan 30 jaar geleden kreeg Annick de 'kalligrafiemicrobe' te pakken.
Sedertdien tracht ze, na het volgen van cursussen bij kalligrafen uit binnen- en buitenland, de enorm boeiende en creatieve kalligrafiewereld meer en dieper te ontdekken.
De opgedane kennis geef ze sedert een 8-tal jaren met veel plezier door aan gepassioneerde cursisten.
1 mei 2018 - TINE VAN POPPEL

Nieuw Website!
www.tinevanpoppel.be


Op deze site (www.peperbusvzw.be) kan je bij de rubriek ‘beeldend werk’ een beperkte info en foto's van werken vinden van enkele kunstenaars.
Het is onze bedoeling om voor ieder van hen ook een eigen website te voorzien. Tine Van Poppel was onlangs aan de beurt met de presentatie van haar mooie, eenvoudige en eigenwijze webiste.
Vanuit ‘Home’, waar een gedicht over textielkunst je aandacht trekt, kan je naar ‘Bio’. Dit staat voor een beknopte biografie die je duidelijk alle info over de kunstenares verschaft, zonder dat je meerdere bladzijden moet lezen. Bij de knop ‘Galerij’ krijg je een overzicht van enkele werken. Deze foto's kan je ook nog in detail bekijken. ‘Expo’ geeft je een overzicht van de voorbije en geplande tentoonstellingen. Bij ‘Contact’ worden naast een foto van de kunstenares alle nodige gegevens doorgegeven die nodig zijn om Tine te bereiken.
Deze website die uitmunt door eenvoud en soberheid sluit volledig aan bij de persoon en het werk van Tine Van Poppel.
Bezoek daarom spoedig www.tinevanpoppel.be
1 mei 2018 - VERTEL MIJ EENS EEN LIEDJE

Pedagogisch boek van Kris Flameng
Muzisch werken met taal.


Het muzische pad dat hij bewandelt is deze keer niet zo voor de hand liggend.
In 'Vertel mij eens een liedje' staat TAAL centraal.
Hij bekijkt dit boek eens te meer als een groot bronnenboek. Een expositie van ideeën en activiteiten waaruit begeleiders naar eigen goesting en eigen noodzaak kunnen kiezen.
De doelgroep wordt eens te meer zeer uitgebreid. In verband met onderwijs komen kleuterschool en lagere school volledig aan bod, maar ook de eerste graad van het secundair zal zijn gading vinden. Uiteraard is het buitengewoon onderwijs doorheen het geheel verweven. Voor jeudateliers, jeugdbeweging en naschoolse opvang zal dit boek ongetwijfeld weer een topper worden.
We gaan muzisch werken MET taal, VANUIT taal en AAN taal.
Het boek vertrekt vanuit verhalen, gedichten, kunstwerken en liedjes.
Er werd uiteraard ook weer een audio-cd bij gemaakt. Peperbus kreeg opnieuw de opdracht om te helpen dit project muzikaal vorm te geven.
Aan zangeressen Bieke Deckx en Leen Brusselaers werd gevraagd om de stembanden de smeren, zodat de nieuwe muzische klanken die de auteur bedacht, optimaal tot hun recht konden komen.En of dat gelukt is? Luister zelf maar!
Het streefdoel was dat het het boek na de zomer in alle winkels zou zijn...na een oponthoud is men er uiteindelijk dan toch in geslaagd om het boek vandaag op de boekenbeurs te introduceren.
Uitgeverij Pelckmans, de Vlaamse marktleider in educatieve uitgaven, heeft een prachtig boek afgeleverd. Prima geïllustreerd door niemand minder dan Andrea Kruis (Jip & Janneke) en voorzien van prachtig fotomateriaal.
Ook de cd waaraan Peperbus keihard werkte klinkt formidabel.
'Vertel mij eens een liedje' is zeker een uitgave waar onderwijsmensen in Vlaanderen en Nedeland zeer veel ideeën en inspiratie zullen kunnen putten en waar jongeren bijzonder veel plezier zullen hebben én op een muzische manier heel veel mee zullen leren.
Het boek is vanaf heden in alle boekhandels te verkrijgen. Het kost 29,50€ en telt zo maar even 252 bladzijden creatief leerplezier.
VERTEL MIJ EENS EEN LIEDJE, auteur KRIS FLAMENG, uitgegeven bij Abimo/Pelckmans, ISBN 9789462342569.

naar de top van de pagina
mail ons op: infobus@peperbusvzw.be